CLUE av Jørn Lier Horst

CLUE er Jørn Lier Horst sin spenningsserie for unge lesere. Ordet CLUE er engelsk og betyr ledetråd, spor for å løse en gåte. I tillegg er CLUE satt sammen av forbokstavene til de fire hovedpersonene i serien: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon.

Cecilia Gaathe bor på Perlen pensjonat sammen med faren sin, Alan W. Gaathe, som eier og driver stedet. Moren Iselin Gaathe druknet på mystisk vis i Skutebukta forrige sommer.

Leo Bast har nettopp flyttet til Skutebukta. Han bor i den private delen av pensjonatet sammen med moren sin, Rebekka, som er nyansatt i stillingen som hotellsjef. Foreldrene hans er skilt. Faren er journalist og bor i Dubai.

Perlen pensjonatUne Flaker bor sammen med foreldrene og de to brødrene sine i et gammelt skipperhus på østsiden av Skutebukta. Der har hun bodd bestandig. Faren, Widar Flaker, er fisker, mens moren er lærer på skolen inne i byen.

Egon er hunden til Une. Den heter Egon fordi den er så egen og sta, og stort sett gjør som den vil. Det er en knehøy blandingshund, med brun, krøllete pels, lang hale og våt snute. Det sies at han stammer fra en politihund. 

Handligen i bøkene er lagt til Skutebukta og Perlen pensjonat. Perlen er et gammelt strandhotell som ble bygget av Cecilias tippoldefar for over hundre år siden. Den gangen kom gjestene med dampbåt til dypvannskaia eller med jernbanen til byen og videre derfra til kysten med hest og kjerre. Under krigen ble eiendommen tatt av tyskerne som lot offiserene sine bo der. Etterpå har det vært flere forskjellige eiere helt til moren og faren til Cecilia kjøpte det tilbake, pusset det opp og begynte å leie det ut til gjester.

Hver bok i CLUE-serien har et filosofisk bakteppe. For å klare å løse gåtene må Cecilia, Leo og Une lære seg å tenke på samme måte som noen av verdens største filosfoer har tenkt før dem. Les mer om filosofene her.

Handlingen i CLUE-bøkene skifter med årstidene. Du kan lese om hvordan det er å bo i Skutebukta om vinteren, våren, sommeren og høsten. I alt er det planlagt tolv CLUE-bøker. En for hver måned i året.

For deg som arbeider med en skoleoppgave om Jørn Lier Horst, kan du finne nyttig informasjon her: Forfatter Jørn Lier Horst